geschiedenis

De Koninklijke Harmonie van Roermond (“de Keuninklikke”), is opgericht in 1775. Daarmee is het de oudste harmonie van Nederland. Bij de oprichting fungeerde het orkest als huisorkest van de Bisschop van Hoensbroeck, de bisschop van Roermond. Hoewel een oprichtingsakte uit 1775 ontbreekt kan wel aangetoond worden dat een groep muzikanten vanaf die tijd onafgebroken samen muziek maakt in Roermond. In 1846 verleent Koning Willem II de harmonie het predicaat “Koninklijk”. Een absoluut hoogtepunt in de historie. Sinds die tijd mag de harmonie zich dus de Koninklijke Harmonie van Roermond noemen.

Vele Roermondse verenigingen vinden hun oorsprong in de harmonie. Denk hierbij aan het Koninklijk Roermonds Mannenkoor, de Koninklijke Roermondse Zang- en Muziekvereniging. Ook de Symfonie en de stadscarnavalsvereniging d’n Uul waren in het verleden op enige wijze verbonden met de harmonie.

In 1994 verhuist de harmonie naar de wijk Hoogvonderen, naar een eigen gebouw: het Harmonie Paviljoen. Het verenigingsgebouw is vernoemd naar een historisch onderkomen, gelegen aan de Kapellerlaan in Roermond. Na enkele aanpassingen is de voormalige kerk aan de Florasingel, de voormalige RK-kerk “De Goede Herder”, nu echt het ”thuis” van de Koninklijke Harmonie van Roermond. Alle activiteiten van de vereniging vinden hier plaats: van de muzieklessen voor de jeugd en vergaderingen, tot de maandelijkse kienavond.

Het 240e jubileum werd gevierd in 2015 met diverse activiteiten. Op 11 juli vond het jubileumconcert plaats in het Stadspark in samenwerking met de Symphonie van Roermond en zangeres Suzan Seegers. Een bijzonder concert, een verjaardagscadeau voor de stad Roermond en de Roermondenaren.

Op 12 februari 2016 heeft de Keuninklikke afscheid genomen van Leon Kuipers. Hij is als voorzitter, bestuurslid en muzikant van grote waarde geweest voor de harmonie.

Op zondag 15 september 2019 is Frans Starmans overleden. Frans was vele jaren betrokken bij de harmonie. Eerst als muzikant, maar ook als penningmeester en bestuurslid. Hij ontving in 2017 de Koninklijke onderscheiding Lid in de Orde van Oranje Nassau. 


Het Harmoniepaviljoen is gelegen aan de Florasingel 40, te Roermond.

In 2015 bestaat de Koninklijke Harmonie van Roermond precies 240 jaar


De geschiedenis van de Keuninklikke en Het Oude Kerkhof

In 1830 deed de Keuninklikke met 39 muzikanten en haar dirigent Willem Bayer mee aan een befaamd concours in Brussel in de categorie ‘steden van de tweede rang’. Dit concours heeft onze harmonie triomfantelijk gewonnen. Bij terugkomst in Roermond werden de muzikanten en de dirigent als helden ontvangen. Deze overwinning is zelfs 50 jaar lang gevierd in Roermond! Iets dat wij nu niet meer kunnen indenken.
Nagenoeg alle muzikanten van destijds liggen begraven op het ‘eerste klas gedeelte’ van het Oude Kerkhof. Er is zelfs een straatnaam vernoemd naar de dirigent van destijds; de Willem Bayerstraat. 

Na deze periode heeft de Keuninklikke bijna 75 jaar onder leiding gestaan van de bekende familie Guillaume. Vader Louis en zoon Max zijn achtereenvolgens dirigent geweest in de periode 1871 tot 1944. De familie Guillaume heeft veel betekend voor de harmonie en de stad Roermond. Dit heeft uiteindelijk o.a. geleid tot de Max Guillaumestraat in Roermond.

Als dank uit historisch perspectief heeft de Keuninklikke in 2007 een drietal graven van de familie Guillaume op het oude kerkhof geadopteerd. Dat wil zeggen dat de harmonie zorgt dat deze graven onderhouden worden.      

Het verhaal over het succesvolle concours in 1830 en het verhaal over de familie Guillaume verklaart de speciale band tussen de Keuninklikke en het Oude Kerkhof.  De Keuninklikke speelt jaarlijks een concert op het Oude Kerkhof. 


De heilige Cecilia en het Ceciliafeest

De heilige Cecilia is beschermheilige van de muziek. De gedenkdag van Cecilia is jaarlijks op 22 november. Veel harmonieën, fanfares en koren grijpen die gedenkdag aan om een jaarlijksverenigingsfeest te organiseren: het “Ceciliafeest”.

Ook de Keuninklikke viert jaarlijks het Ceciliafeest. Een dag die in het teken staat van gezelligheid en verbinding voor en met alle leden van de harmonie.

Het is traditie en goed gebruik dat de harmonie voorafgaand aan de feestavond een mis muzikaal opluistert. Dit ter nagedachtenis aan alle overleden leden en specifiek ter nagedachtenis van de leden die ons het afgelopen jaar zijn ontvallen. 


Koninklijke onderscheiding voor Theo Derix

Een heel bijzondere afsluiting van het muzikale seizoen op 2 juli 2019. Het oude bestuur van de Keuninkikke werd in het zonnetje gezet. In het bijzonder Piet en Theo die tot erelid van de Keuninklikke werden benoemd. Als klap op de vuurpijl ontving Theo Derix  de koninklijke onderscheiding Lid in de Orde van Oranje-Nassau uit handen van burgemeester Donders. Een welverdiende blijk van waardering. Theo heeft zich bijna 35 jaar lang ingezet voor ‘de Keuninklijke’. Hij was niet alleen bestuurslid en penningmeester, maar ook waarnemend voorzitter. Daarnaast organiseerde hij vele acties, evenementen en activiteiten. 

Laat een reactie achter