geschiedenis

De Koninklijke Harmonie van Roermond (“de Keuninklikke”), is opgericht in 1775. Daarmee is het de oudste harmonie van Nederland. Bij de oprichting fungeerde het orkest als huisorkest van de Bisschop van Hoensbroeck, de bisschop van Roermond. Hoewel een oprichtingsakte uit 1775 ontbreekt kan wel aangetoond worden dat een groep muzikanten vanaf die tijd onafgebroken samen muziek maakt in Roermond. In 1846 verleent Koning Willem II de harmonie het predicaat “Koninklijk”. Een absoluut hoogtepunt in de historie. Sinds die tijd mag de harmonie zich dus de Koninklijke Harmonie van Roermond noemen.

Vele Roermondse verenigingen vinden hun oorsprong in de harmonie. Denk hierbij aan het Koninklijk Roermonds Mannenkoor, de Koninklijke Roermondse Zang- en Muziekvereniging. Ook de Symfonie en de stadscarnavalsvereniging d’n Uul waren in het verleden op enige wijze verbonden met de harmonie.

In 1994 verhuist de harmonie naar de wijk Hoogvonderen, naar een eigen gebouw: het Harmonie Paviljoen. Het verenigingsgebouw is vernoemd naar een historisch onderkomen, gelegen aan de Kapellerlaan in Roermond. Na enkele aanpassingen is de voormalige kerk aan de Florasingel, de voormalige RK-kerk “De Goede Herder”, nu echt het ”thuis” van de Koninklijke Harmonie van Roermond. Alle activiteiten van de vereniging vinden hier plaats: van de muzieklessen voor de jeugd en vergaderingen, tot de maandelijkse kienavond.

Het 240e jubileum werd gevierd in 2015 met diverse activiteiten. Op 11 juli vond het jubileumconcert plaats in het Stadspark in samenwerking met de Symphonie van Roermond en zangeres Suzan Seegers. Een bijzonder concert, een verjaardagscadeau voor de stad Roermond en de Roermondenaren.

Op 12 februari 2016 heeft de Keuninklikke afscheid genomen van Leon Kuipers. Hij heeft als voorzitter, bestuurslid en muzikant veel betekend voor de harmonie.

Het Harmoniepaviljoen is gelegen aan de Florasingel 40, te Roermond.

In 2015 bestaat de Koninklijke Harmonie van Roermond precies 240 jaar


De geschiedenis van de Keuninklikke en Het Oude Kerkhof

In 1830 deed de Keuninklikke met 39 muzikanten en haar dirigent Willem Bayer mee aan een befaamd concours in Brussel in de categorie ‘steden van de tweede rang’. Dit concours heeft onze harmonie triomfantelijk gewonnen. Bij terugkomst in Roermond werden de muzikanten en de dirigent als helden ontvangen. Deze overwinning is zelfs 50 jaar lang gevierd in Roermond! Iets dat wij nu niet meer kunnen indenken.
Nagenoeg alle muzikanten van destijds liggen begraven op het ‘eerste klas gedeelte’ van het Oude Kerkhof. Er is zelfs een straatnaam vernoemd naar de dirigent van destijds; de Willem Bayerstraat. 

Na deze periode heeft de Keuninklikke bijna 75 jaar onder leiding gestaan van de bekende familie Guillaume. Vader Louis en zoon Max zijn achtereenvolgens dirigent geweest in de periode 1871 tot 1944. De familie Guillaume heeft veel betekend voor de harmonie en de stad Roermond. Dit heeft uiteindelijk o.a. geleid tot de Max Guillaumestraat in Roermond.

Als dank uit historisch perspectief heeft de Keuninklikke in 2007 een drietal graven van de familie Guillaume op het oude kerkhof geadopteerd. Dat wil zeggen dat de harmonie zorgt dat deze graven onderhouden worden.      

Het verhaal over het succesvolle concours in 1830 en het verhaal over de familie Guillaume verklaart de speciale band tussen de Keuninklikke en het Oude Kerkhof.  De Keuninklikke speelt jaarlijks een concert op het Oude Kerkhof. 

Geef een reactie